Konstnärerna och författarna


Astrid Lindgrens (1907-2002)

är den mest lästa författare av barnböcker i världen. Pippi Långstrump, Emil, Karlson på taket, Bröderna Lejonhjärta, Saltkråkan, Alla vi barn i Bullerbyn, Madicken, Rasmus, Kalle Blomkvist, Ronja Rövardotter.

Miljontals barn och vuxna världen över älskar dessa ursprungliga karaktärer och känner sig hemma i Villa Villekulla, Nangijala och vedboden i Katthult. Alla dessa världar är skapelser av Astrid Lindgren, den mest lästa författare av barnböcker på planeten.

Hennes böcker har översatts från svenska till nästan 100 andra språk, och totalt cirka 150 miljoner exemplar har sålts. Mest känd av alla hennes karaktärer är Pippi Långstrump, den starkaste flickan i världen.

Siluett: Urban Svensson

Till canvastavlorna med Pippi Långstrump




Marit Törnqvist

Marit är född 1964 i Uppsala, bor sedan fem års ålder i Nederländerna. Hon lever nu med man och barn i Amsterdam, i ett kanalhus nära Anne Franks hus. Varje sommar och vintersemester åker hon till en liten gård i Östergötland och som barn har hon tillbringat alla lov på en gård i Småland.

Från 1982 till 1987 gick Marit illustratörslinjen på Gerrit Rietveld Academin i Amsterdam. Hon är framför allt illustratör av barnböcker men har även skrivit några böcker, varav Liten berättelse om kärlek, Flickan som försvann och Fabians fest.

Direkt efter examen på konstakademin var hon i Sverige och visade upp sina bilder bland för Rabén & Sjögren. Hennes första uppdrag, 23 år gammal, blev att göra två bilderböcker: Astrid Lindgrens När Bäckhultarn for till stan (1989) och hennes examensarbete Julkarpen (text Rita Törnqvist). Sedan dess har hon gjort flera bilderböcker tillsammans med Astrid Lindgren och hon har även varit scenograf för Sagotåget på Junibacken.

Marit Törnqvist är framför allt illustratör av barnböcker men hon är också författare av ett antal böcker, varav Liten berättelse om kärlek, Flickan som försvann och Fabians fest.

Marits verk har blivit översatt till många olika språk och hon har tilldelats många priser. Bland annat den holländska Silvergriffeln för texten i Liten berättelse om kärlek.

För bilderna i boken Pikkuhenki tilldelades hon det största illustrationspriset i Holland: Guldpenseln. Bilderna i Flickan som försvann prisebelönades med en Guldplakett på internationella utställningen BIB I Bratislava. Marit är nominerad för ALMA priset och Hans Christian Andersenpriset 2016.

Hon har deltagit i utställningar över hela världen.

Till canvastavlor med Marits motiv

 



Owe Gustafson - Författare, konstnär, illustratör

Född I Eskilstuna 1940
Studentexamen 1959
Konstfackskolan 1959-64
Konsthögskolan grafiklinje 1970

Owe har ställt ut i såväl Paris, New York som Tokyo. Mest känd för bild till barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter, som hade premiär 1973.

Fotograf: Urban Svensson

Till canvastavlorna med Owes motiv

 

 Sven Nordqvist

Sven är född 1946 i Helsingborg och har tecknat och målat i hela sitt liv. I unga år hämtade han ofta inspiration ur tidningen MAD med dess speciella bilder. Han studerade till arkitekt vid LTH och var yrkesverksam som sådan i ett år.

Ytterligare ett år arbetade han som lärare vid arkitekthögskolan i Lund. Efter det frilansade han som reklamtecknare och har även illustrerat läroböcker, skönlitteratur, affischer och julkort. Under 1975-85 arbetade han också mycket med grafik.

Barnboksförfattare och egen illustratör blev Sven Nordqvist när han 1983 vann Bokförlaget Opals bilderbokstävling med Agaton Öman och alfabetet. Det stora genombrottet kom dock med nästa bok Pannkakstårtan, då vi för första gången fick stifta bekantskap med gubben Pettson och hans katt Findus. Efter 16 år med sin familj på landet lever Sven Nordqvist och hans fru numera i Stockholm.

Han vann Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok 2007 för sin bilderbok Var är min syster? Sven Nordqvists och Mats Wahls bok om en ostindiefarare, Den långa resan nominerades till Augustpriset 1998. Den 2 februari 2015 tilldelades Sven Nordqvist Expressens ungkulturpris Heffaklumpen för sina insatser.

Fotograf: Stefan Tell

Till canvastavlor med Pettsson och Findus och Svens andra karaktärer

 

Ingrid Vang Nyman

"Varje författare som har haft turen att hitta en trivsam illustratör för sin bok, skulle vara evigt tacksam för den artisten.", sa Astrid Lindgren.

Ingrid Vang Nyman (1916-1959)
föddes i Danmark. Efter ett par år vid Den Kungliga Danska Konstakademin i Köpenhamn, flyttade hon till Stockholm 1942.

Distinkta färgfält, noga utvalda nyanser

Med en stil som kännetecknas av distinkta färgfält, noga utvalda nyanser och djärva färgkonturer hon arbetade snabbt och till en hög ambitionsnivå. Ingrid hävdade alltid att barn förtjänade samma kvalitetsnivå som vuxna, hon bröt ny mark med sina illustrationer till Pippi Långstrump, som publicerades 1945.

Till canvastavlor med Astrid Lindgrens karaktärer ritade av Ingrid

 

 

Ulf Löfgren

Ulf Löfgren, 1931–2011, var en av vår tids främsta barnboksillustratörer och skapade en imponerande lång rad böcker.

I över 45 år berikade Ulf Löfgren barnbokssverige med titlar som Det underbara trädet, Patriks snabbverkstad, Sagan om de två trollstavarna
och böckerna om Ludde och Albin – hans mest älskade barnboksfigurer.
Han skapade också bilderna till de klassiska tv-programmen om Pellepennan och Suddagumman, och förutom sina egna böcker illustrerade
han ofta andras verk – t.ex. H.C. Andersens sagor. På 1990-talet illustrerade Ulf Löfgren den första helsvenska barnbibeln, Bibel för
barn, ett omfattande arbete som tog över tre år.

Ulf Löfgrens konstnärskap var unikt, och jämförelser har ofta gjorts med de gamla kurbitsmålarnas verk. Tråden genom hans produktion var
humorn, värmen och det lite lätt skruvade. Många av hans böcker har nått berömmelse utanför landets gränser – han finns översatt till ett
20-tal olika språk. Debuten skedde 1959 med Barnen i djungeln som omedelbart blev en succé och belönades med Elsa Beskow-plaketten.

Priser och utmärkelser

1960 Elsa Beskow plaketten
1971 Plakett i Bratislava (Det underbara trädet)
1971 Brons i Internationale Buchkunst Austellung i Leipzig(Det underbara trädet)
1972 Hedersomnämnande 5:e Biennale des Arts Graphiques i Brno
1973 Plakett i Bratislava (Tuffa Gumman)
1975 Plakett i Bratislava (Den förtrollade draken)
1977 Grand Prix BIB i Bratislava (Harlekin)
1988 Österreichische Kinder Sachbuchspreis  (Barnen på La Pacanda-ön)
1991 Knut V Pettersson stipendiet av Svenska Tecknare

Till canvastavlor med Ulfs motiv

 



Lennart Eng

Född i Stockholm 1950.
Utbildad på Konstfack.
Illustrationer till tidningar och tidskrifter var de första illustrationsjobben. Har illustrerat ett stort antal läroböcker för olika förlag och gjort illustrationer till kapitelböcker och faktaböcker. Hans Peterson, Kerstin Sundh, Sven Ingvar, Birgitta Gedin, Jostein Gaarder, Lasse Westman, Börje Isakson och Marie Rådbo, Bisse Falk och Stefan Casta är några av de författare vars böcker han illustrerat.

Som formgivare har Lennart arbetat med bokformgivning och utställningar. Han deltog i det spännande arbetet med ”Books are bridges” som presenterade svenska barnboksillustratörer för einternationell publik och visades i ett 30-tal länder runt om i världen. År 2000 vann han Bokförlaget Opals faktabokstävling med sitt bidrag ”Myra”.

Det var första gången han arbetade med både text och bild. Ett spännande steg som gav mersmak. Så, sommaren 2002, dök valen Valdemar upp och ville berätta sin historia. Boken ”Valdemar i världshavet” nominerades samma år till Augustpriset. ”Historien om Albert” utkom 2006. Parallellt med mitt konstnärliga arbete har han också varit lärare i bild, konst- och arkitekturhistoria. 2006 valdes Lennart Eng till ordförande för Föreningen Svenska Tecknare, ett uppdrag han lämnade 2015. ”Det var en intensiv och spännande period av mitt liv men arbetsmässigt så pass omfattande att det inte lämnade utrymme för så mycket eget bildarbete, men nu är jag tillbaks på min vanliga plats som bildskapare och illustratör.”

Lennart Eng är en av ALMA-juryns medlemmar.

Till canvastavlor med Lennarts motiv